Нашето наследство

От 1649 година до днес.

През седемнадесети век във Финландия са основани няколко железарии. Големите площи с горските земи в района на Pohja, заедно с неговият необезпокояван воден поток и добри водни маршрути са били идеален център за финландската железарска индустрия. Железниците в Antskog са основани около 1630 г., а в Billnäs следва през 1641 г. Fiskars е официално основан през 1649 г. и днес е една от най-старите компании в западния свят.

Гордост, страст и дизайн, векове наред. Всеки ден.

Гордост, страст и дизайн, векове наред. Всеки ден.

Началото на непретенциозността

Всичко започнало през 1649 година, когато на Peter Thorwöste му билo дадено право да основе пещ и ковачница в малкото село Fiskars. 

От желязо до мед

През 1783 г. железарската работа е превзета от семейство Björkman, а производството е насочено към преработка на медна руда от близка медна мина.

Векът на иновацията

През 1832 г. Fiskars основава първата финландска фабрика за прибори за хранене, за да увеличи продуктовата си гама, за да включи вилиците и това, което скоро се превърнало в любимата ни ножица в света.

Първи в механичната изработка

През 1837 г. Fiskars видели още един Първи във Финландия, когато машинната работилница е основана в селото и започнали да произвеждат някои от първите в света парни двигатели.

1649 - железниците на Fiskars са основани

Когато железниците са основани в селото Фискарс, Финландия е била под шведско управление, а Швеция е била един от най-големите европейски производители на желязо през седемнадесети век. През 1649 г. Peter Thorwöste получава привилегията да изгради доменна пещ и ковачница за желязо във Фискарс и за производство на излято и ковано желязо. Желязната руда, използвана във Фискарс е донесена основно от мината Utö във външния архипелаг на Стокхолм и по-голямата част от желязото, произведено в железниците, е изпратено до Швеция, за да бъде продадено на пазара за желязо в Стария град на Стокхолм. В Fiskars желязото се използва и за направа на пирони, резачки, ножове, мотики, железни колела и други неща.

18-ти век - от железниците до медните заводи

През 1783 г. железниците са превзети от семейство Björkman, а продукцията е фокусирана върху преработката на медна руда от близката медна рудника "Orijärvi". До деветнадесети век в Orijärvi остава малка медна руда, затова добивната пещ е затворена през 1802 г. Оттогава не се извършва основно производство на желязо в село Фискарс.

1822 - епохата на семейство Julin започва в Fiskars

През 1822 г. аптекарят Johan Jacob Julin (по-късно von Julin ) от Турку купува както железниците на Fiskars, така и самото село. По това време железопътните предприятия се развиват активно и производството се фокусира върху преработката на желязо. С основаването на първата фабрика за прибори за хранене през 1832 г. във Фискарс производството се разраства от ножовете до вилиците и ножиците. През 1837 г. Fiskars са видяли още един Първи във Финландия, когато в селото е основана машинната работилница. През 1830-те първият парников двигател на Финландия е произведен в цеха. Традицията на Fiskars за прилагане на реформата и иновациите има своите корени в този период. Много от социалните реформи са се провели и по време на собствеността на Julin, по време на която железопътното селище има свое собствено училище и болница. Селското стопанство е значително подобрено. Fiskars имаше значително влияние върху развитието на финландското селско стопанство. Под ръководството на Julin, Fiskars станаха известен със своите фермерски и домакински инструменти, а името на Fiskars стана синоним на високо качество.

Fiskars расте и създава

Fiskars се е разраснал значително като е придобил Inha Works в Ähtäri, както и компаниите Billnäs Bruk Ab и Oy Ferraria Ab.

Ерата на семейство Julin

Най-големият син на Johan и Albertina Julin е роден на 5 август 1787 г. Той е кръстен Johan Jacob Julin, но винаги е използвал името John. Той бил облагороден през 1849 г., а влиянието му се оказало едно от най-важните етапи в историята на железниците.

По-добра стомана за по-добри инструменти

Производителността на Fiskars се подобрила, когато били разработени нови начини за обработка на стоманата. Продуктовата гама се разширила и е създадена първата финландска металургична фабрика.

Fiskars се продава на стоковата борса

През 1915 г. Fiskars е регистриран на борсата в Хелзинки. Споделен сертификат номер 377, който е абониран от Albert von Julin.

1883 - Fiskars става компания с ограничена отговорност

При смъртта на J.J. Джунин, железниците са били водени административна закрила. Постепенно властта е завзета от Emil Lindsay von Julin и е основано дружеството с ограничена отговорност Fiskars. 1915 г. Fiskars е регистриран на борсата в Хелзинки.

1918 - Fiskars расте и създава

Производителността на железопътните предприятия се повишава чрез разработване на усъвършенствани методи за преработка на стомана и подновяване на валцовата машина на Åminnefors. Продуктовата гама е разширена и Fiskars основава първата финландска металургична фабрика. Дружеството закупува и Inha Works в Ähtäri, както и компаниите Billnäs Bruks Ab и Oy Ferraria Ab.

1929 - великият срив на фондовия пазар и рецесията

Финландската икономика пострадва от голямата катастрофа на фондовия пазар през 1929 г., което забавя разширяването на Fiskars. Във Финландия последиците от катастрофата се усещали в средата на 30-те години на миналия век. Почти до края на Втората световна война ръководният екип на Fiskars реализира плановете си за реформиране на структурата на компанията, за да се приспособи към масовото производство.

Раждането на масовата продукция

След като преминава през Голямата депресия и Втората световна война, ръководството на Fiskars накрая реализира плановете си за преструктуриране на компанията за масово производство.

Първите оранжеви дръжки

Основавайки се на експертността в метала, въвеждането на пластмаси чрез придобивания и желанието да експериментират, води до фабриките, произвеждащи първите в света ножици с пластмасова дръжка през 1967 г.

1967 - Fiskars произвежда първата ножица с пластмасови, оранжеви дръжки

Ножицата с оранжеви дръжки е една от най-известните продукти на Fiskars. Но как е било решено да се направят оранжевите дръжки на ножиците?
През 1967 г., когато се появили първите основни модели, дизайнерът искал ножиците да бъдат черни, червени или зелени. Тъй като прототипът влязъл в производство, машинаторът решил да използва последния оранжев цвят, който имал в машината си. Прототипи са направени в четири различни цвята, от които оранжевото и черно са най-популярни. Трябвало да се направи избор. В Fiskars е направено вътрешно гласуване и резултатът породил ножици Fiskars с оранжеви дръжки.

Цветът Fiskars Orange ™ бе официално регистриран като търговска марка във Финландия през 2003 г. и в САЩ през 2007 г.

1977 - фабрика за ножици Fiskars е основана в САЩ

Разширяването на Fiskars започнало със създаването на фабрика за ножици в САЩ. Създаването в най-силната икономика в света, САЩ, се оказал успешен избор. Тя е предоставила основа за международна търговия, растящ пазар и ценен търговски и професионален опит.

Специалната ножица на Мама

Нашият лек, ергономичен дизайн работи толкова добре, че много домакински шивачки ги обявиха извън границите на останалата част от семейството и ги скриха за специални проекти.

Пристигане в новия свят

Въз основа на популярността на оранжевите ножици, разширяването на Fiskars започва с основаването на фабрика в САЩ през 1977 г.

Ножици Amplify™

Нашите невероятни ножици Amplify ™ предлагат познатото оранжево усещане с мощен дизайн, който разрязва изцяло дебели тъкани и материали, които други ножици не могат.

Победител в дизайна

Инструментите на Fiskars са печелили награди "Червена точка", "Награда за добър дизайн", "Награда за популярна механика за зелен дизайн", "Лесни за употреба" и др.

Интернационална търговска марка

Нашите емблематични ножици с оранжеви дръжки са получили официална защита на търговската марка в САЩ, Финландия и Канада, като гарантират, че нашите са единствените с оранжеви дръжки, които ще видите.

Над 1 милиард продадени

Удивителният дизайн на нашите оранжеви ножици ги превърна в световен фаворит с над 1 милиард продадени от създаването си през 1967 година.

Двадесет и първи век

През двадесет и първи век, Fiskars се фокусира върху потребителски продукти и се развива чрез придобивания. Придобиването на Iittala през 2007 г. укрепи позицията на Fiskars в кухненските съдове, докато Leborgne укрепи бизнеса на корпоративните градински инструменти. Придобиването на Роял Копенхаген през 2013 г. допълва храненето на Fiskars с фин ръчно рисуван порцелан и укрепва компанията в скандинавските страни и Азия. През 2015 г. Fiskars придобива групата WWRD (WWRD) и портфолиото си от емблематични луксозни битови и лайфстайл марки, сред които са Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Royal Albert и Rogaška.

Fiskars – за едно необикновено ежедневие

Fiskars обслужва потребители и клиенти по целия свят с глобално признати марки като Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford и Wedgwood. Въз основа на мисията ни да създадем семейство от иконични марки, главната визия на Fiskars е да създаде положително, трайно въздействие върху качеството на живот. Моля, посетете www.fiskarsgroup.com за повече информация.

Място за артисти

Еклектично съчетание от ковачи, индустриални дизайнери, керамисти, дизайнери на стъкло и още много други днес наричат селото Фискарс, техен дом.

Дестинация за всичките ви сетива

Село Фискарс има всичко; интересни изложби и събития, красива природа, висококачествени магазини, нарастващо количество местни производители на храни и напитки, на които можете да се насладите през цялата година.